Magamról néhány szó

 

Magamról néhány szóban

Hajdu MáriaCsaládom: Édesanyám Kiss Mária, édesapám Kovács Tibor. A Mária nevet adták nekem születésemkor, 1958-ban. Tősgyökeres isaszegi lakos vagyok, némi szlovák vérrel az ereimben. Dédnagyanyám szlovák volt. Iskoláimat Isaszegen, Budapesten és Gödöllőn végeztem. Voltam bolti eladó, boltvezető, raktárvezető. Dolgoztam pénzügyi és gazdasági ügyintézőként Budapesten.

1977 óta élek házasságban, Hajdu Tibor a férjem. Fiunk 1979-ben született, számítástechnikai mérnök. Lányunk 1986-ban született és közgazdász lett belőle.

A kezdetek: Az olvasás szeretetét édesapámtól örököltem. Gyermekkoromban együtt tanultunk verset mondani. Részt vettem szavalóversenyeken és különféle rendezvényeken, ünnepélyeken szavaltam. 1968-ban egy szavalóversenyen első helyezést értem el. Néhány ritmusos gyermekverset is írtam, amiket beküldtünk különféle irodalmi lapnak, de nem jelentették meg. Az Alföld című folyóirat szerkesztője legalább válaszolt. Ezután nagy szünet következett egészen 2005-ig. Először csak magamnak írogattam. Kislányom olvasta első próbálkozásaimat. Ő és a férjem a legnagyobb kritikusaim. Őszintén megmondják, ha valami nem jól cseng, nem jól hangzik. Megjelenések: Egy idő után mások véleményére is kíváncsi voltam, ezért regisztráltam az Amatőr Művészek Fórumára, a Napkorong Irodalmi portálra, a Verslista csoportba. Tagja vagyok az Irodalmi rádiónak és a Poét.hu irodalmi portálnak is. Megjelennek rendszeresen írásaim a Kláris Irodalmi folyóiratban, Dr. Györgypál Katalin szerkesztésében és az Uranus kiadó kiadásában. A Koala Magazinban szintén.  Ez utóbbi a Szívbeteg Csecsemőkért Alapítvány kiadásában. Ennek a magazinnak a bevételéből segítik a beteg gyermekeket.  Különböző antológiákban is szerepelnek írásaim: A Napkorong Irodalmi portál által készített Napszilánkok és A Nap tornácán, az évente megjelenő Sodrásban című, Verslista által kezdeményezett, és a Vizuális Pedagógiai műhely által kiadott antológiában. A Tízek című antológiában, amelybe a tíz legjobb költőt választották be (ugyanaz a kiadója). Ezen kívül a Verslista 2006 óta kiadott összes kiadványában szerepel valamelyik versem, vagy prózai írásom. Károlyfi Zsófia festőművész is válogatott legutóbbi könyvébe a verseimből. 2011-ben Ő hívott meg kerekasztal beszélgetésre a Fúzió internetes rádióba, ahol felolvashattam néhány versemet egyenes adásban.

Önálló köteteim: Első kötetemet 2008-ban „Rímes gondolatok” címmel, magánkiadásban készítettük el barátaim, Petőné Berkucs Erika és férje Pető Balázs nyomdász segítségével. Ez a kötet száz verset, huszonöt prózai művet és három mesét tartalmaz. Ma már bekerült a Magyar Elektronikus Könyvtárba (MEK).

2013-ban „A szemüveg mögül” című könyvemet készítettük. Ugyanúgy készült, mint az előző: Magánkiadásban és a barátaim segítségével. Köszönet érte. Ez a kötet 150 verset és huszonnégy prózát tartalmaz. Meséket nem tettem bele, mert készült egy digitális mesekönyv „Anya mesélj” címmel. Ez olvasható és letölthető a www.poet.hu/ingyen honlapon.

Honlapom: Első kötetemmel párhuzamosan készítettük el fiammal a honlapomat, www.hajdumaria.hu

AKIK: 2012-ben megalakítottuk a lakóhelyemen élő költőkkel és írókkal az Alkotók, Költők és Írók Klubját (AKIK), az isaszegi Jókai Mór Könyvtár akkori vezetője Majsáné Olgi kezdeményezésére. Minden hónapban egyszer összeülünk, és megbeszéljük írásainkat, terveinket. Itt a könyvtárban szervezték meg Olgi és munkatársai a könyvbemutatómat, ami igen színvonalasra sikerült. Szerzőtársaim adták elő a maguk által kiválasztott verseimet és prózákat. Hálám jeléül megajándékoztam a résztvevőket egy-egy dedikált kötetemmel. Az AKIK tervei között szerepel, hogy iskoláinkban előadják verseinket, hogy megismerhessenek a költészetet kedvelő fiatalok és idősebbek is. Másik tervünk egy közös antológia kiadása a 2014-ben a költészet napjára. Ehhez anyagi forrásokat kaptunk az isaszegi Polgármesteri Hivataltól Hatvani Miklós polgármester jóvoltából, és az irodalom kedvelő lakosoktól. A könyvbemutatónk nagyon jól sikerült. 2018-ban elhatároztuk, hogy újabb antológiát jelentetünk meg, ezúttal ne verses kötetre gondoltunk, hanem prózai írásokra. Tagjaink között nem csak költők vannak, hanem írók is. A költöink között olyan művészek is alkotnak, akiknek prózai írásaik ugyanúgy vannak, mint verseik. Én magam is írok prózát, és mesét is. Az AKÍK honlapja is megtalálható ma már az interneten, és a face.book oldalon is.

 

Hajdu Mária