Dr. Sál


Hanna nagyon szerette hallgatni délutánonként, ha mesélt a nagymamája. Most is kérlelni kezdte:
- Mesélj nagyanyó! Mesélj egy kicsit!
Nagyanyó egész délelőtt a kertben veteményezett, eléggé elfáradt. Alig várta, hogy leülhessen egy kicsit.
- Jaj, kicsim! Nincs ám egy mese sem ám a kötényem zsebében!
- Komolyan? Nézd meg újra, hátha mégis… - Kérlelte a kislány.
- No egy kicsit gondolkodnom kell, várj pár percet. – Néhány pillanat múlva el is kezdte.
- Mondd csak Hanka: hallottál már a Dr. Sálról? Mert ha nem akkor elárulom neked, hogy az egy varázslatos sál. Képzeld el, hogy az én nagymamám kötötte, mikor ennyi idős voltam, mint te most. Varázslatos dolgokat készített a nagyanyám, mert ő tündér volt. Akkor este is csodát tett. Reggel nem tudtam felkelni, mert iszonyatosan megfájdult a fülem. Egész nap sírtam a fájdalomtól. Az édesanyámnak dolgozni kellett menni, és a nagyanyámat hívta el hozzánk, hogy ápoljon. Betakargatott a fejem búbjáig, és egyfolytában dúdolgatott nekem, közben egy különleges sálat kötött szorgalmasan. Csak úgy járt az ujjai alatt a két kötőtű. Estére el is készült a szép színes sál. A sütőben konyhasót melegített és becsavarta a sálba, azt tette mindkét fülemre. Végre elbírtam aludni, ahogy enyhült a fájdalom. Édesanyám hangjára ébredtem csak fel, ahogy a munkából hazaért.
- Hogy vagy kincsem? – Kérdezte aggodalommal.
- Jól vagyok anya, már nem fáj a fülem.
- Az hogy lehet? – Nézett kérdőn a nagyimra.
- Elkészült a Dr. Sál. – Mosolygott rám. Édesanyám akkor mondta neki először, hogy ő egy tündér. Ezután le sem vettem magamról a Dr. Sálat, mindenhová magammal vittem. Bűvös tulajdonsága miatt sokszor meggyógyultam. Legfőképp azért is hordtam, mert megvédett a széltől és megfázástól.
- Jaj nagyanyó! Nekem is lehetne egy ilyen bűvös sálam?
- Ó kicsim! Már van is! Elővett a táskájából egy gyönyörű színes sálat és bemutatta:
- Ő Dr. Sál. Neked hoztam, megvéd téged is a betegségektől, ha viseled. Hanna szárnyaló örömmel tekerte a nyaka köré a puha sálat. Másnap az óvodában bemutatta a barátainak Dr- Sálat. Természetesen nem volt senki másnak ilyen érdekes, bűvös sálja, és tündér nagymamája sem. Arról meg volt győződve róla, hogy a nagyanyó is tündérből van.

2012. április 12.
Isaszeg