A cinege éneke

- Nyitnikék! Nyitnikék!
Szűrődött be a szobába az apró madárkák éneke. Végre eltűnt a téli szürkeség, és mosolyogva nézett be az ablakon a napocska. Józsi, a játék-mackó megkérdezte a polcon ülő plüssbékát: - Mondd Bréka: mi ez a hangzavar odakint? Látsz valamit?
- Igen, pont rálátok a gesztenyefára. Ott ülnek valami kék színű madarak,
- azt hiszem cinegék
- azok énekelnek.
- Énekelnek? De hiszen ez lárma! Nem ének.
- Dehogynem! Hallottam, mikor Marci az olvasást gyakorolta, hogy ezeket a kismadarakat a tavasz hírnökének nevezik.
- Tényleg? – Ámult nagyot Józsi mackó.
- Igen, mert mikor elkezdenek énekelni, kivirágzanak a gyümölcsfák, és a rügyek is kipattannak, levelük nő újra a fáknak.
- Hát ezt már igazán nem hiszem! Ha Marci hazajön az iskolából, meglesem azt az olvasókönyvet én is.
Délelőtt a cinkék után a rigók is rákezdtek: egymást hívogatták a rigófüttyel. Öröm volt hallgatni. A napsugarak megsimogatták a fák ágait, a virágágyásokban alvó növényeket, de jutott belőlük a sétáló embereknek is. Vidámság lengte körül az egész várost, az utcát és a házakat. Mindenki kivonult a szabadba, sepregetni, kertet és utcát takarítani.
Délután hazaérkezett Marci az iskolából. Ledobta a nehéz hátitáskáját és eszében sem volt, hogy elővegye az olvasókönyvét. Kiment a kertbe nagypapához. Segített elgereblyézni a már felásott ágyásokat. A szobában a béka és a mackó sértődötten hátat fordítottak egymásnak. Józsi nem hitt a plüssbékának. Közeledett az este, a napocska aludni készült. Nagypapa és Marci elégedetten néztek be a konyhába egy kis harapnivaló után. Jól elfáradtak, de még hátra volt a házi feladat a kisfiúnak. Holnap nem lesz olvasás óra, nem is került elő az olvasókönyv. A mackó nem nézhetett bele, mérgesen aludt el. Másnap reggel arra ébredt, hogy megcirógatja a napocska az arcát. Bréka pedig lelkendezve kiabál: - Megmondtam! Ugye megmondtam!
- Mit kiabálsz, miért nem hagysz aludni?
- Még hogy mit! Nézd: „Az éjjel rászálltak a fákra, mint kis lepkék, a levelek.”
- Te Bréka! Igazad volt! Tényleg újra nőtt a cinege énekétől a fák levele!

2012. március 23.
Budapest